OΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΣΙ

Το σούσι υπάρχει στο χώρο της γαστρονομίας πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε άν και όχι στην σημερινή μορφή του. Αυτό που ξέρουμε και αποκαλούμε σήμερα ''Σούσι'' ξεκίνησε τον 2ο αιώνα μ.χ. στη Κίνα, σαν μια απλή διαδικασία συντήρησης των ψαριών. Τοποθετούσαν το ψάρι στο ρύζι και αυτό με την σειρά του επέτρεπε στο ψάρι να είναι καταναλώσιμο για περισσότερο διάστημα. Στη συνέχεια αφαιρούσαν το ρύζι και κατανάλωναν το ψάρι. Από τον 7ο αιώνα και μετά η συγκεκριμένη μέθοδος εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα και κάπως έτσι πήρε τον δρόμο της για την Ιαπωνία όπου εκεί αντί να πετάνε το ρύζι το εντάξανε στο μενού τους.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΟΥΣΙ

Στις αρχές του 19ου αιώνα έμελλαν να γίνουν δραστικές αλλαγές και στην παρασκευή του σούσι αλλά και στο σερβίρισμα του. Με την πάροδο του χρόνου η δομή αλλάζει, γίνετε πιο σύνθετη και πιο εντυπωσιακή και ενώ εκείνη την περίοδο συνηθίζεται το σούσι να σερβίρετε πρόχειρα σε φορητούς πάγκους, η μεταπολεμική εποχή, οι συνθήκες και η ανάσα ελευθερίας απαιτούσε πλέον κάτι πιο σταθερό, πιο ''τελετουργικό''. Το πέρασμα από τους δρόμους στους εσωτερικούς χώρους αναδείχθηκε σε πραγματική γευστική εμπειρία.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

* Σόγια ή αλλιώς "Shoyu" ....με παρόμοια δομή και επεξεργασία της μπύρας, το πάντρεμα φασολιών σόγιας, νερού και αλατιού μας προσφέρει την ιδιαίτερη αυτή γεύση. Ο πρόγονος της σόγια ειναι το tamari, με την προσθήκη όμως και του σιταριού έχουμε τη σόγια στη σημερινή της μορφή.

* Τζίντζερ ή αλλιώς "Gari" ....ρίζα με χαρακτηριστική γεύση που πρωταγωνιστεί στην ιαπωνική κουζίνα. Χρησιμοποιείται ως καθαριστικό του ουρανίσκου μεταξύ διαφορετικών ειδών σούσι.

* Wasabi ....ιαπωνική ρίζα η οποία δεν διατηρείται φρέσκια για καιρό κι έτσι διατίθεται τριμμένη, σε μορφή σκόνης ή πάστας. Έντονα καυτερή γεύση, με ιδιαίτερο πράσινο χρώμα, το wasabi θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουζίνας.

* Sake ....ένα αλκοολούχο ποτό από ρύζι το οποίο συνοδεύει άψογα κάθε σας επιλογή. Μπορείτε να το δοκιμάσετε ζεστό ή και κρύο.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗ "ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ"

Μπαίνοντας στον ιδιαίτερο χώρο του Origami SushiBar by MareMarina, με τα χαρακτηριστικά αρώματά του και το άψογο προωπικό του, θα σας περιμένει πάντα ένας ζεστός και φιλικός χαιρετισμός: 

"Kanpai"
"Domo arigato"

Loading